NL GB

De boeken van Opa Jan

Opa Jan is de hoofdfiguur uit de kinderboeken van Marius van Dokkum, die de boeken ook zelf geïllustreerd heeft. De naam Jan in Opa Jan refereert naar: Het huishouden van Jan Steen of een Jan boel want Opa Jan is een echte rommelkont met heel veel huisdieren.

In totaal zijn er vijf delen van Opa Jan:

  • De wondere wereld van Opa Jan
  • Opa Jan maakt zijn huis schoon
  • Opa Jan wint een olifant
  • Opa Jan gaat op vakantie
  • Opa Jan haalt het zonnetje in huis

Een aantal illustraties uit de boeken van Opa Jan...Loading gallery..

Welke boeken zijn er over Opa Jan?


De wondere wereld van Opa Jan


Opa Jan is jarig. Hij wordt 100 jaar. Groot feest! De buurkinderen komen met een GROOT CADEAU! 4 grote blikken heerlijke bruine bonen. Opa Jan schrokt alle bonen in een keer naar binnen..! Oei opa. Dat had je beter niet kunnen doen! Oooo..

Opa Jan moet nodig naar de wc.. en wat er dan allemaal gebeurt... Een hilarisch kinderboek met fantastische Marius van Dokkum tekeningen. De Opa Jan boeken zijn enig om voor te lezen, maar de afbeeldingen zijn zó leuk. Je ontdekt steeds weer iets anders...

Opa Jan wint een olifant

Er is een tekenwedstrijd. Opa Jan leest dat in de krant. Alle dieren doen mee en ze sturen de mooiste tekening op. Dan komt de uitslag.. Ze hebben gewonnen! ...een klein olifantje! En hij heet Ollie. Maar Ollie wordt groter en groter. Hij past niet meer in huis bij Opa Jan. Dan gaat Opa Jan maar een ander huisje voor Ollie bouwen. Maar die grote Ollie is bang voor muizen en dan gaan ze van het olifantenhuisje een raket bouwen. Dan kan Ollie naar de maan... daar kunnen de muizen niet komen..

Ook dit Opa Jan boek staat weer vol met grappige en hilarische tekeningen van Marius van Dokkum. Enig om voor te lezen en de afbeeldingen zorgen voor heel veel plezier! Niet voor niets is het nieuwste werkwoord: opajannen (Voorlezen uit een Opa Jan boek...)

Opa Jan maakt zijn huis schoon

Opa Jan struikelt in zijn huisje! Geen wonder, er ligt ook zoveel rommel in de kamer. Opa heeft zijn grote teen bezeerd. Varkentje zegt, dat Opa Jan zijn huis moet opruimen. Dat doet Opa. Eerst wordt het huis van buiten gewassen, daarna wordt het van binnen gepoetst. Alle spulletjes gaan in de wasmachine. Domme Opa, dat kan helemaal niet. Dan belt hij zijn zus Marietje.

Als tante Marietje alles heeft opgeruimd dan moet Opa ook worden gewassen. Hij heeft zich jaren niet gewassen en stinkt een uur in de wind. Opa wordt in de regenton gestopt en zijn voeten worden met een schuurspons schoongemaakt. Helaas is Opa wat te groot voor de wasdroger, daarom hangt hij aan de waslijn... Een komisch Opa Jan boek met de fantastische tekeningen van Marius van Dokkum. Een boek voor kinderen van 0-99 jaar...

Opa Jan gaat op vakantie

Het regent al weken boven het huisje van Opa Jan. Wat ongezellig voor de dieren. Zo kun je niet buiten spelen. Waar is de zon? In Spanje horen Opa en zijn dieren voor het weerbericht. Dus gaan ze allemaal naar Spanje. Daar zetten ze de tent op. Maar ook in Spanje komt regen en besluiten ze om verder te gaan. Omdat het erg druk is op de wegen, maakt Opa van zijn auto een helikopter, daarmee gaan ze naar de woestijn. Lekker spelen in het zand. Maar het is zó warm en de dieren krijgen zin aan een ijsje.

Dus gaan ze naar IJsland want daar kun je de lekkerste ijsjes kopen. Opa Jan zoekt een mooi plekje om te kamperen. Boven op een berg. Maar wat gebeurt er dan? Oei, ze staan boven op een vulkaan! Opa wordt er moe van en ze besluiten om maar weer naar huis te gaan. Ook in dit Opa Jan boek weer zeer komische afbeeldingen van Opa en zijn dieren. Kinderen en volwassenen zullen steeds weer verrassende ontdekkingen doen...

Opa Jan haalt het zonnetje in huis

Opa Jan woont met al zijn dieren in een rommelig huisje. Ze beleven er van alles. Ook vannacht...De WINTER komt plotseling op bezoek. Iedereen springt uit bed en rent de trap af. Snel naar buiten om te schaatsen! Opa Jan heeft haast en doet alles tegelijk. Scheren, eten, kleren aantrekken, tand poetsen...Wassen, dat doet hij volgend jaar wel weer! Met de oude auto van Opa Jan willen ze met z'n allen naar de ijsbaan. Ze gaan schaatsen en maken een sneeuwpop.

Het blijft koud en dat vindt de zon niet leuk. Ze is snipverkouden en moet worden opgewarmd. Dat doet Opa Jan op zijn eigen manier. Eerst gaat hij met de zon naar de dokter. Helaas kan de dokter niet zoveel tegen de verkoudheid doen. Dus gaat Opa Jan zelf proberen om de zon warm te krijgen, want anders wordt het nooit LENTE. Dan gebeuren er heel veel avonturen om de zon weer warm te krijgen...Bestellen

Deze prachtige boeken van Opa Jan zijn te koop bij Art Revisted en Art Advédi en vele andere boekhandels. 
Klik op de onderstaande logo's om naar de (web)winkels te gaan.